Бойко Борисов и политически лидери ще решават проблема с отпадъците

Бойко Борисов предлага срещата да се състои на 25 май в 9 ч. в сградата на Столичната община
15 май 2006 15:44,
Кметът на София Бойко Борисов е изпратил днес писма с покана за среща до лидерите на всички политически партии, представени в Столичния общински съвет, съобщи пресцентърът на Столичната община. Целта на срещата е да се намери политическо решение на кризата с битовите отпадъци на столицата.

Поканени са Петър Стоянов (СДС), Иван Костов (ДСБ), Симеон Сакскобургготски (НДСВ), Сергей Станишев (БСП), Стефан Софиянски (ССД), Любен Дилов-син ("Гергьовден"), Александър Праматарски (ДП) и Анастасия Мозер (БЗНС-НС).

Безспорно е, че пропуснатите възможности през последното десетилетие за изграждане на съвременно съоръжение за третиране на отпадъците не може да се навакса за дни и седмици, е изтъкнал в писмото кмета Борисов. Според него, обаче, периодът до пускането в експлоатация на ново съоръжение не може да бъде белязан с постоянната заплаха от кризи, независимо кой е начело на държавната или местната власт. През този период трябва да има депо за редовна или аварийна ситуация, се посочва в писмото на столичния кмет.

Борисов припомня, че затварянето на депото в Суходол е решено от Столичния общински съвет на 13 януари 2005 г., като в същото решение не е записано къде и по какъв начин ще се третират отпадъците на София.

Кметът уведомява политическите лидери, че е информиран от Министерството на околната среда и водите, в лицето на РИОСВ, за стъпките, които трябва да се предприемат, за да продължи експлоатацията на депото в Суходол, което не може да стане без изрично решение на Столичния общински съвет. "Очевидно е, че СОС трябва да се нагърби с политическа отговорност или да се откаже от поемането на такава" пише столичният кмет.

В писмото си той посочва, че съзнава всички негативи на едно подобно решение, но като кмет на града предлага да се извървят процедурите, в т.ч. и обществените обсъждания, за отваряне на депото в Суходол.

След като настоява за подкрепата на политическите сили в общинския съвет, Бойко Борисов изтъква, че столичният боклук не е терен за решаване на политически спорове и извличане на политически дивиденти. Всеки, които се опита да излезе на политическа печалба, въвличайки града в екологична криза и не съзнава отговорността, която носи пред избирателите си, ще понесе своята вина, пише кметът Борисов.

Бойко Борисов предлага срещата да се състои на 25 май в 9 ч. в сградата на Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание